fig.: Hotel Sans Souci 'Le Bar' barkeeper Holger Gärtner with his creation '1001 Nights-Cocktail by Sans Souci' on occasion of Life Ball 2013. Photos: (C) Sans Souci.
'1001 Nights-Cocktail by Sans Souci' by Holger Gärtner:
4 cl Tanqueray gin infused with saffron
2 cl self-made honey, cardamom, cinnamon syrup
2 cl lime
4 cl freshly squeezed orange juice
kumquats |
Two recipes from Vienna: summer cocktail and chocolate cake
At the end of April 2013, Vienna's recently opened new hot spot for fashion, design, lifestyle addicts Hotel Sans Souci (views of the interior designed by yoo) provided two recipes for upcoming special occasions: the first is a chocolate cake recipe for Mother's Day (12 May) and the second is the '1001 Nights-Cocktail by Sans Souci' created especially for Life Ball (25 May).
Creator of the cocktail is Sans Souci's 'Le Bar' barkeeper Holger Gärtner who was inspired by warm summer nights. The recipe tells the sparkling story of cultural diversity with saffron, cinnamon, honey, orange and lime. From 1 May on, the cocktail will be available at 'Le Bar'. Parts of the purchase will be donated to aids projects worldwide.
The Mother's Day recipe for a chocolate cake comes from Sans Souci Chef de Cuisine René Pichler. Probably it's easier to visit the restaurant 'La Véranda' than trying out the original recipe (below) which is not only a simple 'chocolate cake' but a bonne bouche-composition made from four different parts for the stimulation of the taste buds.
Sans Souci Chef de Cuisine René Pichler's Chocolate Cake
(recipe in German; use the translator):
Schokoladencake:
4 Stück Bio-Eier
150 Gramm Feinkristallzucker
200 Gramm zerlassene Butter
150 Gramm Valhrona-Schokolade
200 Gramm geriebene Mandeln
50 Gramm Mehl
Eier mit Zucker und zerlassener Butter schaumig schlagen, temperierte Schokolade beimengen, geriebene Mandeln und Mehl unterheben und im Ofen bei 175 Grad backen.
Weißer Schokoladencrumble:
50 Gramm weiße Schokolade
35 Gramm gesiebtes Mehl
50 Gramm Zucker
60 Gramm weiche Butter
Weiße Schokolade temperieren und mit den restlichen Zutaten zu einem "Streuselteig" verkneten, auf ein beschichtetes Blech aufstreuen und bei 180 Grad im Heißluftbackrohr hellbraun backen.
Erdbeer- Schokocreme:
5 Stück Eidotter
50 Gramm Zucker
130 Gramm weiße Schokolade
300 ml. geschlagenes Obers
Erdbeermark
Etwas Vanillemark
Eidotter mit Zucker und Vanille über Wasserdampf schaumig schlagen, anschließend über Eis kalt schlagen, flüssige Schokolade beimengen, gut verrühren und das geschlagene Obers unter die Dotter- Schokoladenmasse heben, zum Schluss das Erdbeermark unterrühren und kalt stellen.
Erdbeertartar:
2 Stück frische Erdbeeren
1 El frisch gepresster Erdbeersaft
Etwas Vanille
Bei Belieben geschnittene Minzblätter untermengen
Frische Erdbeeren in kleine Würfel schneiden und mit den restlichen Zutaten marinieren.
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